Évszakok ízei
Minden évszaknak megvan a maga szépsége. Nemcsak az időjárás és a táj változik, de vele együtt az is, hogy milyen élelmiszer alapanyagok érnek be, miket tudunk – és miket érdemes – aktuálisan fogyasztani. Mi a szezonális étkezés, és miért fontos eszerint táplálkozni? Mely zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák a legtöbb vitamint, ásványi anyagot és rostot? Mi az, amire szezonálisan a legnagyobb szüksége van a szervezetünknek?
Miért hasznos szervezetünknek a szezonális étkezés?
Ha a szezonális étkezésről beszélünk, a legfontosabb, hogy azokat az élelmiszereket fogyasszuk, amelyek helyben elérhetők. Azaz az a legjobb, ha itthon megtermelhetők jó minőségben. Ha itthon nem elérhető, akkor érdemes olyan zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, amely aktuálisan szezonális.
Például, ha télen nagy zöldséghiány volt – hiszen télen nem tudnak teremni hazánkban –, igyekezzünk azokat a tavaszi és nyári időszakban pótolni. Tésztaételek helyett érdemes több friss zöldséget előtérbe helyezni. Nemcsak a bennük lévő vitamin-, ásványianyag- és rosttartalom miatt, hanem a színanyagok miatt is. Ugyanis a színanyagoknak rengeteg kedvező hatása van a szív- és érrendszerre, az emésztésre, illetve a daganatképződés megelőzésében is szerepük van…
Évszakok ízei
Alább találod szezonális zöldség- és gyümölcstárunkat, melyből megtudod, mikor mit érdemes frissen beszerezni.
Az egyes zöldségek és gyümölcsök nevére kattintva mindent megtudhatsz róluk:
- milyen kedvező hatásai vannak a szervezetre
- milyen vitaminokat és ásványi anyagokat taralmaznak
- milyen betegségek megelőzésében segítenek
- hogyan tudod jól elkészíteni, hogy hasznosuljanak a benne lévő tápanyagok