Paszternák: Az elfeledett gyökérzöldség

egészséges paszternák

A paszternák a sárgarépa és a petrezselyem rokona, amelynek keményítőtartalma a burgonyáéval vetekszik. Igazi csodanövény, ami számos egészségügyi előnye, valamint sokoldalú felhasználhatósága révén mindenképp megérdemli a figyelmet!

Mi is valójában a paszternák?

A pasztinák, fehérrépa, olaszrépa vagy édesgyökér néven is ismert zöldség egy fehér vagy sárgás gyökérzöldség, amely a sárgarépához hasonló, de annál kissé édesebb, diósabb ízvilágú. A középkorban Európa egyik alapvető élelmiszere volt, mára azonban kissé háttérbe szorult.a szöveg

A sokoldalú paszternákot már az ókori rómaiak is termesztették. Eleinte inkább gyógynövényként hasznosították, majd szép lassan a konyhában is teret nyert magának. A középkorban még édesítésre is használták a cukor alternatívájaként, utóbbi ugyanis igen drága alapanyagnak számított. Feljegyzések maradtak fenn arról, hogy lereszelve még lekvár is készült belőle. Az egyik legelterjedtebb népeledel volt egészen a sárgarépa és a krumpli elterjedéséig.

A kincset érő gyökérzöldség

A pasztinák egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy keményítőben gazdag, így energiatartalmát tekintve inkább a burgonyához, és nem a többi gyökérzöldséghez áll közel. A paszternák a sárgarépához és a petrezselyemhez hasonlóan viszont kiváló rostforrás, ráadásul fehérje-és ásványi anyag tartalma is magas.

Vitaminokban és ásványi anyagokban sem szerénykedik. Jelentős C- és B-vitamin forrás, ezért megéri fogyasztani, főként a téli időszakban, amikor kevesebb friss gyümölcshöz és zöldséghez jutunk hozzá. Ezenkívül tartalmaz még vasat, kalciumot, foszfort, de káliumban és magnéziumban is gazdag.

Ami miatt kiemelkedik a többi gyökérzöldség közül, az a vizelethajtó hatása. Ennek köszönhetően húgyúti fertőzések esetén egyfajta átöblítőként szolgál, valamint vesehomok kezelésére és megelőzésére is alkalmas.

Jótékony összetevőinek köszönhetően erősíti az immunrendszert, támogatja a szív egészségét és csökkenti a szervezet gyulladásos folyamatait. Mivel kalóriaértéke rendkívül alacsony, a testsúly szabályozásában is segítségedre lesz.

Vásárlási és tárolási kisokos

Válassz kemény, sima felületű gyökereket, amelyek kemény tapintásúak. Kerüld a puha, hajlott vagy repedt példányokat. Bár a paszternák nagyon hasonlít a petrezselyemre, leginkább úgy tudod megkülönböztetni tőle, hogy míg az utóbbi felső vége kicsúcsosodó, addig a paszternák levelei egy völgyszerű mélyedésből erednek a gyökér tetején. Fontos különbség még, hogy a zöld levele nem fogyasztható, az érzékenyeknél még bőrkiütést is okozhat.

Hűtőben, nedves konyhai papírtörlőbe csavarva akár 2-3 hétig is tárolható.

Hogyan használd?

A paszternák igazán sokoldalú zöldség. Keverd bátran nyersen salátákba, gazdagítsd vele a krumplipürét vagy dobd fel vele a kedvenc főzeléked. Levesben alapdarabnak számít, sütve, grillezve pedig valódi ínyencség.

Tesztett a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson
Scroll to Top