Napi egy alma az orvost távolt tartja! – Alma kisokos receptekkel

Van egy régi, talán már szakállasnak is mondható vicc:

Két férfi ugyanabba a lányba szerelmes. Az egyikük orvos, a másikuk gyümölcsöket termeszt. Mindketten udvarolnak neki, és mindennap visznek neki valami ajándékot, hogy kifejezzék hódolatukat. Az orvos minden reggel virágokkkal, édességekkel, ékszerekkel állít be – míg a gyümölcstermesztő esténként mindig egy-egy almát visz a lánynak.

A lány egy idő után kifakad:
– Az orvos szinte az összes pénzét rám költi, és szebbnél szebb dolgokkal halmoz el, te meg mindig csak egy almát hozol nekem… Miért?

A gyümölcstermelő elmosolyodik:
– Egyszerű – mondja. – Napi egy alma, az orvost távol tartja.

*

Miért pont az almát tartják az orvosok legnagyobb ellenségének? Mit tud ez a gyümölcs, amit a többi nem? Vagy csak egy jól hangzó, de alaptalan mondásról van szó? Spoiler: Nem. Az alma valóban jó fegyver lehet, ha el szeretnénk kerülni az orvosokat. Rengeteg pozitív élettani hatással bír, így mindenképp megéri neki helyet szorítanunk az étrendünkben.

[xyz-ihs snippet=”elso-szovegkozi-banner”]

De miért olyan jó az alma?

Az alma tele van különféle antioxidánsokkal, flavonoidokkal –  ezek segítik semlegesíteni a sejteket károsító oxidációs folyamatokat, mindemellett pedig az immunrendszer erősítésében, a baktériumok és vírusok elleni védelemben, valamint a rák megelőzősében is fontos szerepet játszanak.

Ha szeretnénk élvezni az almában található antioxidánsok jótékony hatását, lehetőség szerint ne hámozzuk meg a gyümölcsöt – a legtöbb flavonoid az alma héjában található.

Ha fogyni szeretnénk, vagy épp izmot növelnénk, az alma akkor is kitűnő választás: kalóriatartalma alacsony (egy darab alma átlagosan 70-80 kalóriát tartalmaz), és mindemellett ízletes snacknek is tökéletes.

Mindemellett tele van rostokkal, ígyjó hatással van abélrendszerre és így az emésztésre is. Hasmenés és székrekedés ellen egyaránt remek választás – és a vastagbélrák megelőzésében, valamint a magas koleszterinszint és a cukorbetegség elleni harcban is segítséget nyújt.

Az alma – noha C-vitamintartalma nem kiemelkedő – dúskál az A- és B-vitaminokban és az ásványi anyagokban: tele van kalciummal, cinkkel, káliummal, fluórral, jóddal, szelénnel és cinkkel, amelyek mind segítenek az egészség megőrzésében és az immunrendszer megerősítésében.

Bátran mondhatjuk, hogy az almának ott a helye minden étrendben.

[xyz-ihs snippet=”szovegkozi-banner-aka-code111″]

De hogyan fogyasszuk az almát?

Önmagában is mindig jó döntés, ha egy kis energiára vágyunk – de számos finom édességet készíthetünk belőle!

Például ínycsiklandó almás-fahéjas zabpalacsintát:

https://cleaneating.hu/recipe/kelt-almas-fahejas-zabpalacsinta/

Vagy almás-mandulás kockát:

https://cleaneating.hu/recipe/almas-mandulas-kocka/

De a klasszikus zabkását is felturbózhatjuk egy kis almával:

https://cleaneating.hu/clean_dietas_receptek/gyors-es-konnyu/zabkasa-hazilag/

Fogyasszuk magában, házi almaléként vagy csináljunk belőle almateát – mindenhogy jó választás, ha szeretnénk megőrizni egészségünket!

 

Tesztett a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson
Scroll to Top