Van egy régi, talán már szakállasnak is mondható vicc:
Két férfi ugyanabba a lányba szerelmes. Az egyikük orvos, a másikuk gyümölcsöket termeszt. Mindketten udvarolnak neki, és mindennap visznek neki valami ajándékot, hogy kifejezzék hódolatukat. Az orvos minden reggel virágokkkal, édességekkel, ékszerekkel állít be – míg a gyümölcstermesztő esténként mindig egy-egy almát visz a lánynak.
A lány egy idő után kifakad:
– Az orvos szinte az összes pénzét rám költi, és szebbnél szebb dolgokkal halmoz el, te meg mindig csak egy almát hozol nekem… Miért?A gyümölcstermelő elmosolyodik:
– Egyszerű – mondja. – Napi egy alma, az orvost távol tartja.
*
Miért pont az almát tartják az orvosok legnagyobb ellenségének? Mit tud ez a gyümölcs, amit a többi nem? Vagy csak egy jól hangzó, de alaptalan mondásról van szó? Spoiler: Nem. Az alma valóban jó fegyver lehet, ha el szeretnénk kerülni az orvosokat. Rengeteg pozitív élettani hatással bír, így mindenképp megéri neki helyet szorítanunk az étrendünkben.
[xyz-ihs snippet=”elso-szovegkozi-banner”]
De miért olyan jó az alma?
Az alma tele van különféle antioxidánsokkal, flavonoidokkal – ezek segítik semlegesíteni a sejteket károsító oxidációs folyamatokat, mindemellett pedig az immunrendszer erősítésében, a baktériumok és vírusok elleni védelemben, valamint a rák megelőzősében is fontos szerepet játszanak.
Ha szeretnénk élvezni az almában található antioxidánsok jótékony hatását, lehetőség szerint ne hámozzuk meg a gyümölcsöt – a legtöbb flavonoid az alma héjában található.
Ha fogyni szeretnénk, vagy épp izmot növelnénk, az alma akkor is kitűnő választás: kalóriatartalma alacsony (egy darab alma átlagosan 70-80 kalóriát tartalmaz), és mindemellett ízletes snacknek is tökéletes.
Mindemellett tele van rostokkal, ígyjó hatással van abélrendszerre és így az emésztésre is. Hasmenés és székrekedés ellen egyaránt remek választás – és a vastagbélrák megelőzésében, valamint a magas koleszterinszint és a cukorbetegség elleni harcban is segítséget nyújt.
Az alma – noha C-vitamintartalma nem kiemelkedő – dúskál az A- és B-vitaminokban és az ásványi anyagokban: tele van kalciummal, cinkkel, káliummal, fluórral, jóddal, szelénnel és cinkkel, amelyek mind segítenek az egészség megőrzésében és az immunrendszer megerősítésében.
Bátran mondhatjuk, hogy az almának ott a helye minden étrendben.
[xyz-ihs snippet=”szovegkozi-banner-aka-code111″]
De hogyan fogyasszuk az almát?
Önmagában is mindig jó döntés, ha egy kis energiára vágyunk – de számos finom édességet készíthetünk belőle!
Például ínycsiklandó almás-fahéjas zabpalacsintát:
https://cleaneating.hu/recipe/kelt-almas-fahejas-zabpalacsinta/
Vagy almás-mandulás kockát:
https://cleaneating.hu/recipe/almas-mandulas-kocka/
De a klasszikus zabkását is felturbózhatjuk egy kis almával:
https://cleaneating.hu/clean_dietas_receptek/gyors-es-konnyu/zabkasa-hazilag/
Fogyasszuk magában, házi almaléként vagy csináljunk belőle almateát – mindenhogy jó választás, ha szeretnénk megőrizni egészségünket!