A kelkáposzta rokonaként emlegetett kínai kel egyre nagyobb rajongótábort tudhat magáénak. Az ázsiai ételek kedvelt alapanyaga nem véletlenül olyan népszerű manapság. Egészségmegőrző hatása igen jelentős, arról nem is beszélve, milyen sokrétűen variálható a konyhában.
Honnan származik a kínai kel?
A kínai kel több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Eredetileg a Jangce folyó deltájának környékén kezdték termeszteni, majd innen terjedt el egész Ázsiában. Európába csak a 19. század végén jutott el, de azóta is töretlen népszerűségnek örvend.
A kínai kel Koreában is fontos alapanyag. Savanyításával készítik a kimcsit, ami a keleti alternatívája a fermentált káposztának. A belső, puhább leveleket nyersen fogyasztják különböző húsételek köreteként, a külső vastagabb leveleket pedig levesbe főzik.

Az erős immunrendszer támogatója
A kínai kel gazdag C-vitamin forrás, így érdemes belőle rendszeresen fogyasztani a téli időszakban. A zsírban oldódó vitaminok közül A-és K-vitamint is tartalmaz, amelyek csakugyan fontos alapkövei az egészséges szervezetnek.
Ez a vaskos káposztaféle kiemelkedő kálium-, kalcium-, foszfor- és vastartalommal rendelkezik. Mindez jó hatással van a csontok és az izomzat egészségének megőrzésére, segít a szívritmus szabályozásában és a hormonháztartásra is jótékonyan hat. Ha mindez nem lenne elég érv ahhoz, hogy becsempézd az étrendedbe, akkor megsúgjuk, hogy a kínai kel az idegrendszerre is pozitívan hat.

Az alakbarát káposztaféle
Kalóriatartalma rendkívül alacsony, és háromszor olyan gazdag fehérjében, mint fejes káposzta testvére. Fehérjetartalma ráadásul könnyebben is emészthető, így diéta alatt is remek kiegészítő akár magában ropogtatva, akár párolva vagy sütve egyaránt.

Válogatási és tárolási tippek
Ha a boltok polcain vagy a piacok standjain keresgélsz, figyelj arra, hogy kemény, tömör fejeket válassz. A levelek legyenek üdék és világoszöldek. Jobb, ha kerülöd a barnás, fonnyadt példányokat, ezek ugyanis már nem frissek, így tápanyagban is szegényebb darabok. Hűtőben, műanyag zacskóban akár 1-2 hétig is eltartható. Elegendő, ha csak közvetlenül fogyasztás előtt mosod meg a zöldséget.

Kínai kel a konyhában
A kelkáposzta kiváló helyettesítőjét fogyaszthatod nyersen, sütve, főzve, vagy savanyítva is. Készíthetsz belőle salátát, köretet, levest, de rakott ételhez is jól passzol. Variáld kedvedre, és élvezd a kínai kel sokszínűségét.
*
Ha már a kínai kel olyan népszerű az ázsiai konyhában, íme egy keleti ihletésű recept. >>>> Kínai keles csirkeragu
HOPPÁ! Ez a recept csak előfizetőink számára elérhető. Ha szeretnél az EatFit közösség tagja lenni és hozzáférni többszáz egészséges receptünkhöz, akkor kattints ide és válassz tagságaink közül!