A fodros kel a káposztafélék őse. Bár sokáig nem kapta meg azt a figyelmet, ami megillette volna, szerencsére ma már egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Egy igazi szuperélelmiszer, ami nem csak a testünket táplálja, de gasztronómiai szempontból is izgalmas alapanyag.
A fodros kel múltja és jelene
A fodros kel – vagy leveles kel – a vadkáposzta egy termesztett változata, ami leginkább a kelkáposztára emlékeztet. A fodros kel a kezdetekben vastag szárú és gyér levélzetű zöldség volt, aminek jelentőségét hidegtűrése és könnyű termeszthetősége adta. Idővel azonban a bő levélhozamú növények szaporítására helyeződött a hangsúly, így lassan kialakult mai formája.

Mivel a nemesítés során a fej közepén lévő puhább levelekre terelődött a figyelem, létrejött a fejes káposzta, ami méltatlanul kiszorította a leveles kelt. Kár érte, hiszen egy valódi tápanyag-bombáról van szó.
A fodros kelt bátran nevezhetjük a káposzta ősének. Megjelenését tekintve találkozhatsz kisebb nagyobb fajtákkal, zöld, vörös vagy akár feketére húzó árnyalatú levelekkel is.
Külföldön igen népszerű zöldségnek számít, Európán belül is számos országban kedvelt alapanyag.
Az immunrendszerünk védelmezője
Bár nem a legkönnyebben beszerezhető leveles, mégis megéri fáradozni érte, mivel remek forrása a legfontosabb vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Egyetlen tányérnyi fodros kelből készült étel fedezi a napi C-vitamin szükségletünk több, mint 80%-át.
A fodros kelt már-már csodaszernek is nevezhetjük. Kis mennyiségben is jelentős forrása az A-, K- és E-vitaminnak, de folsavban és B6- vitaminban is bővelkedik

A kel ásványi anyagokban sem szűkölködik. Találunk benne mangánt, vasat, rezet, káliumot és kalciumot egyaránt.
Ez a zöld leveles immunbomba segít csökkenteni a koleszterinszintet, kéntartalmú vegyületeinek köszönhetően pedig támogatja a szervezet méregtelenítési folyamatait. Emellett hozzájárul a sejtek épségének fenntartásához, védi a bőrt, és még a látást is javítja.
Talán nem is gondolnád, de a fodros kel több karotinoidot tartalmaz, mint a sárgarépa. Ezzel támogatja a szív-és érrendszer egészséges működését, de bizonyos daganatos betegségek kialakulása ellen is védelmet nyújt.
Bár Popeye a spenótra esküszik, érdekes megemlíteni, hogy a fodros kel 60-szor annyi kalciumot tartalmaz, mint említett zöld leveles társa.

Mire figyelj a fodros kel vásárlásakor?
Miután rábukkantál a leveles kelre, pásztázd végig a zöldséget. Keresd a mélyzöld színt, a roppanó leveleket és az erős szárat. Figyelj arra, hogy vásárlás után mielőbb fogyaszd el, ugyanis a kelnek nem tesz jót, ha melegben tárolod. Ilyenkor fonnyadásnak indul és az íze is keserűbbé válik. Ha mégis később szeretnéd felhasználni, akkor tekerd nedves törlőruhába és tedd be a hűtőbe. Így napokig eltartható. Fontos, hogy csak közvetlenül felhasználás előtt mosd meg.

A fodros kel felhasználása
Áztasd be. Így tudod a leghatékonyabban megtisztítani a leveleket és a szárat. Fogyaszd nyersen, szeletelve, salátában – akár kelkáposztával társítva. Ha így fogyasztod, masszírozd át, nyomkodd össze kissé a leveleket. Ezzel segíted a cellulóz lebontását a levelekben, valamint a tápanyagok felszabadítását a könnyebb felszívódás érdekében.
Párolva, főzve remek köret, de rendkívül sokoldalúan variálható. Keverd párolt burgonyához, vagy dobd fel vele a főtt rizst, quinoát, esetleg a kölest. Halakhoz, sült húsokhoz is remekül passzol. A fokhagymával, a citromlével és az olívaolajjal jól harmonizál. Gazdagítsd vele a kedvenc szendvicsed, használd feltétként a házi pizzára, de a gyümölcsturmixot is szép zöldre színezi.
A fodros kel felhasználásának csak a kreativitásod szab határt. Mi ezúttal egy rendkívül egyszerű, mégis izgalmas receptet hoztunk neked. Nem kell hozzá más, mint három összetevő és kevesebb mint fél óra.
*
Készítsd el te is a receptet! >>>> Roppanós fodros kel csipsz
HOPPÁ! Ez a recept csak előfizetőink számára elérhető. Ha szeretnél az EatFit közösség tagja lenni és hozzáférni többszáz egészséges receptünkhöz, akkor kattints ide és válassz tagságaink közül!