Neked mi jut eszedbe a káposztáról? Az ünnepi töltött káposzta? Vagy inkább a hétköznapokban elterjedt káposzta saláta, savanyú káposzta, esetleg a klasszikus káposztafőzelék? Annyi biztos: ez a zöldség többet tud, mint azt sokan elsőre gondolnánk. Mutatjuk, miért van helye a konyhádban!
A fejes káposzta múltja
A fejes káposzta – vagy édeskáposzta – az egyik legősibb zöldségünk, melyet szerte a világon előszeretettel nemesítettek, és a mai napig nagy kedvenc. Anno a rómaiak különösen nagy becsben tartották, mivel úgy vélték, hogy segít megőrizni az egészséget, gyógyítja a sebeket, és jót tesz a gyomornak.

A káposzta a középkorban, különösen Észak-Európában, a szegények egyik legfontosabb élelmiszere volt. Tartósíthatósága és magas tápértéke miatt gyakran fogyasztották télen, amikor más friss zöldségek nem voltak elérhetők.
Ez a ropogós, friss zöldség a keresztesvirágúak családjába tartozik, és számos fajtája ismert. Gondolj csak a lilakáposztára, a kelkáposztára vagy akár a kínai kelre. Ami mindegyikre jellemző, hogy dúskál a vitaminokban.
Igazi immunbomba!
Talán elsőre nem gondolnád, de az édeskáposzta az egyik legjelentősebb C-vitamin forrás.
Ha nem annyira kedveled a citrusféléket és a paprikát, ugyanakkor szeretnél feltankolni ebből a fontos vitaminból, akkor jöhetnek a káposztás ételek!

Azt viszont érdemes tudnod, hogy hőkezelés hatására csökken a zöldségben található C-vitamin mennyisége, így érdemesebb saláták formájában, illetve savanyítva (fermentálva) fogyasztani.
A káposzta kívül belül véd és táplál
Külső levelei tele vannak E-vitaminnal, aminek szerepe van többek között a koleszterinszint szabályozásában, a sejtöregedés lassításában, és a hormonháztartás megfelelő működésében is.
A zsírban oldódó vitaminok közül találni benne még D- és K-vitamint is. Éppen ezért, ha szeretnél erős és jól működő immunrendszert, és szeretnéd megvédeni az érrendszert, akkor elő a káposztával!
Ha mindez nem lenne elég indok arra, hogy rendszeresen szerepeljen a káposzta a tányérodon, akkor íme még néhány értékes elem, ami még gazdagabbá teszi ezt a ropogós zöldet:

A káposzta bővelkedik még B1- és B2-vitaminban is, így jótékonyan hat az idegrendszerre. A többi keresztesvirágúhoz hasonlóan a fejes káposzta is tartalmaz ként, ami segít abban, hogy hatékonyan védekezzünk a betolakodó baktériumokkal szemben.
Káposztával a jó formáért
Azt már csak zárójelben jegyezzük meg, hogy kalóriatartalma igen csekély, így ideális választás akkor is, ha kalóriában szegény, de tápanyagban annál gazdagabb ételeket keresel.
Mivel a fejes káposzta rostokban gazdag, fogyasztása jót tesz az emésztésnek. A rostok emellett hozzájárulnak a hosszabb teltségérzethez, így segíthetnek a testsúly kontrollálásában is.
Káposzta a népi hagyományokban
Magyarországon a káposztának különleges helye van a népi hagyományokban is. Például szilveszterkor és újévkor gyakran kerül az asztalra savanyúkáposzta, mivel úgy tartják, hogy szerencsét és bőséget hoz az új évre.

Talán a nagyitól te is kaptál már olyan tanácsot, hogy duzzanatra, gyulladásra tegyél csak bátran káposztalevelet. Régen valóban használták ilyen célra a friss leveleket, ugyanis a benne található vegyületeknek fertőtlenítő hatást tulajdonítottak.
Töltött káposztán innen és túl
Ma már kevésbé használjuk a káposztát külsőleg, a konyhában viszont egyre nagyobb teret nyer magának. A klasszikus káposztás ételeket persze nagyon szeretjük, de érdemes néha ezektől elrugaszkodva is kísérletezni ezzel a csodás zöldséggel.
Mi most egy “újhullámos” receptet hoztunk neked, ami remek köret akár fasírtok, akár szaftosabb húsok mellé, de önállóan is kiváló ropogtatnivaló, ha a baráti beszélgetéshez keresel egészséges alternatívát. Humusszal, babpürével kiegészítve pedig egyszerűen isteni.
Készítsd el Te is a receptet! >>>> Sült káposzta fokhagymás öntettel
HOPPÁ! Ez a recept csak előfizetőink számára elérhető. Ha szeretnél az EatFit közösség tagja lenni és hozzáférni többszáz egészséges receptünkhöz, akkor kattints ide és válassz tagságaink közül!