A póréhagyma a világ egyik legrégebb óta ismert zöldsége. Sütve, főzve, párolva és szárítva is használjuk ezt a tápanyagokban bővelkedő hagymafélét. Különösen érdemes beépíteni az étrendbe, ha fontos számodra a vérereid egészsége…
Póréhagyma, a lágyabb ízek kedvelőinek
A póréhagymát a francia konyha egyik alapzöldségeként említik, így nem véletlen, hogy termelésében Franciaország az élen jár. Mellette Idonézia, Ruanda, Törökország és Belgium tartozik még a világ legnagyobb termelői közé.

Annak ellenére, hogy egy rendkívül sokoldalú és változatos hagymaféléről van szó, itthon sajnos kevésbé népszerű. Ez nagy kár, hiszen a póréhagyma valóságos raktára a vitaminoknak és értékes ásványi anyagoknak. Ráadásul a hagymafélék között a pórénak van a legenyhébb illata, az íze édesebb, lágyabb.
A póréhagyma, mint immunerősítő
A póréhagyma egész évben védi a szervezetünket, ugyanis van nyári és téli változata is. A téli verziója vastagabb, levelei keményebbek, zöld része pedig olykor kékes árnyalatba hajlik, aminek oka a fagy és a levelekben található antocián festékanyag.
A póréhagyma gazdag tárháza a C-, K-, B6-vitaminnak és folsavnak. Utóbbi miatt fontos zöldségféle a kismamák körében is. Jelentős mértékben tartalmaz vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot is, ugyanakkor cinkben, mangánban és szelénben is bővelkedik.
Nagyobb mennyiségben tartalmaz allicint, ami egy antibakteriális hatású kénvegyület.
A póréhagyma élelmi rostban is gazdag, ami segíti a megfelelő emésztést.
Amiért még érdemes gyakrabban fogyasztani belőle, az a vérerekre gyakorolt hatása. Erősíti ugyanis a vérerek falát, tisztítja a kapillárisokat és csökkenti a vér zsír- és koleszterin-szintjét.

Ha mindez nem lenne elég ok arra, hogy betedd a kosaradba, akkor érdemes tudnod, hogy olyan egyéb kémiai vegyületeket is tartalmaz, amelyek kifejezetten hatékonyak a légúti fertőzések leküzdésében, illóolajai pedig baktériumölő hatással rendelkeznek.
Hogyan vásárolj jó póréhagymát?
Onnan tudhatod, hogy friss-e a póréhagyma, amit kiszemeltél a zöldségesnél, hogy élénk zöld színe van, kemény a tapintása és levelei szorosan záródnak egymáshoz.
Mosás nélkül hűvös helyen hosszabb ideig is etartható.
Tisztítás során szabadítsd meg az elszárad levelektől, levélvégektől, majd a szárat az elágazásig vágd félbe. Fontos, hogy a felső sötét leveleket is alaposan mosd át.
Használd a konyhában, egész évben!
A nyári póréhagyma leginkább frissen jó. Bátran dobd fel vele a házi májkrémes kenyered, de a hüvelyesekből összeállított salátákból se hagyd ki.
A téli, vastagabb póré pedig nagyszerű alapja a testet és lelket melengető krémleveseknek, szószoknak vagy akár a sós pitéknek is.

Most egy roppant egyszerű, mégis különleges receptet hoztunk Neked, amiben a póréhagyma egy új, szokatlan arcát mutathatja meg: a sült póré nagyszerű köret grillezett húsok mellé, de különböző humuszok mellé is jól passzol.
*
Próbáld ki! >>>> Sült póréhagyma köretként
HOPPÁ! Ez a recept csak előfizetőink számára elérhető. Ha szeretnél az EatFit közösség tagja lenni és hozzáférni többszáz egészséges receptünkhöz, akkor kattints ide és válassz tagságaink közül!