3 ecet, amely csodákra képes

Az ecetek elsősorban sokféle felhasználási módjuk miatt váltak világszerte népszerűvé. Gyógyszerként, tartósítószerként és ételízesítőként is bevethetők, de fogyasztásuk számos pozitív egészségügyi hatást kifejt az emberi szervezetre. A választék széles, mi pedig most összeszedtük a legérdekesebb változatokat.

Már az ókorban is nagy hasznát vették a különféle eceteknek, a rómaiak előszeretettel felhasználták a mindennapi tevékenységeik során. A magyar megnevezése (ecet) latin gyökerekkel rendelkezik, acetum szóból ered, és savanyút jelent. Élelmiszer-adalékanyagként E 260-nal jelöljük.

Ecet
Ecet az étkezéseinkhez

De mi is az ecet?

Az ecet meghatározása során arra jutottak, hogy ez egy olyan termék, amely élelmiszerek ízesítésére és tartosítására szolgál. A savanyú bor tulajdonképpen maga az ecet vagy ecetkészítmény.  Az ecet jellegzetes illatát és ízét az ecetsav adja, nem fogyasztható magában, viszont kiváló kiegészítője lehet bizonyos ételeknek.[xyz-ihs snippet=”inmediasres”]

Milyen eceteket használhatunk fel kiegészítőként?

 

Balzsamecet

A húsokhoz, gyümölcsökhöz és salátákhoz remekül passzol a balzsamecet, amely az olasz Modena városából származik. Nagy múltra tekint vissza, hiszen már a 19. században fellelhetők olyan receptek, melyek a balzsamecethez köthetők. A hozzá felhasznált must kizárólag lambruscóból és trebbiano szőlőből kerülhet előállításra.

A színe sötétbarna, majdnem fekete, az állaga sűrű és fényes, míg az illata és íze édeskés. Pácokat és szószokat készíthetünk belőle, eperrel és borral tökéletes párosítást alkot, mivel kihozza a különös ízvilágukat. Legkedveltebb felhasználási módja salátaöntetként ismert, de nemcsak kellemes íze miatt érdemes fogyasztani, hiszen bővelkedik C-vitaminban. Mivel nem tartalmaz nátriumot, mint a legtöbb ízesítő, ezért nem kell attól tartanunk, hogy a fogyasztása növeli a vérnyomást.

Almaecet

Az étkezési ecetek között kétség kívül meg kell említeni az almecetet is, mely a balzsemecethez hasonlóan szintén nagy múltra tekint vissza. Már őseink is előszeretettel használták ételek ízesítésére, de az orvoslásban is nagy hasznát vették. Hippokratész, a világszerte ismert egykori görög orvos például mézzel kevert almaecetet javasolt légúti problémákra, valamint a lepra legjobb ellenszerének tartotta.

A gyümölcsborecetek közül az almaecet a legelterjedtebb hazánkban, savtartalma viszonylag alacsonynak mondható a maga 4-5 százalékával. Fogyasztása számos jótékony egészségügyi hatással bír, többek között felgyorsítja az emésztést. Olyan enzimeket aktivál a hasnyálmirigyben, melyek alvó állapotban vannak, így pedig a fehérje lebontásában is döntő szerepet játszik.

https://cleaneating.hu/taplalkozas/az-almaecet-hatasai-es-fogyasztasa/

Az almaecet a kórokozók ellen is bevethető, hiszen bizonyítottan csökkenti a mennyiségüket a szervezetünkben. Fogyasztása esetén létrehoz egy olyan közeget a vékonybélben, ahol a baktériumok nem tudnak elszaporodni, ezzel pedig számos betegség kialakulásának vet gátat.

Gazdag A-, B- és C-vitaminban, továbbá számos ásványi anyagot tartalmaz, melyek közül kiemelkedik a nátrium, a vas és a magnézium. Erősíti az immunrendszert, valamint jótékonyan befolyásolja a vércukorszintet, amennyiben a főétkezésünk mellé 1-2 teáskanálnyi adagot hozzáadunk belőle.

Rizsecet

Kevés szó esik hazánkban a rizsecetről, holott az íze megkövetelné azt, hogy nagyobb népszerűségnek örvendjen. Talán a leglágyabb, legselymesebb ízvilággal ez az ecet rendelkezik, melynek köszönhetően a japán és a kínai konyha egyik alapvető kiegészítője. Salátaöntetekbe, pácokba és szószokba egyaránt felhasználható.

[xyz-ihs snippet=”CE-eletmod-ajanlo-szovegbe”]

Tesztett a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson
Scroll to Top